Agnes May Life

Blog z nutą inspiracji, dobrego smaku i zdrowego jedzenia
kanapka z pesto z jarmuża
MAŁY WIELKI GŁÓD

Pesto z jarmuża, czyli zielony pomysł na śniadanie

Niedawno przez przypadek wpadł mi do rąk przepis na pesto z jarmuża. Postanowiłam je przygotować na śniadanie. Ciekawa byłam,….  jak zareaguje moja rodzina na nowe smaki, ponieważ pesto jeszcze nie robiłam. Oczywiście, jak to ja, pozmieniałam trochę przepis. Przede wszyskim zrobiłam pesta zdecydowanie więcej niż było podane. Mimo tego, bardzo nam smakowało. Więc może podam przepis jaki sobie zanotowałam.

 

pesto z jarmuża

 

PESTO

SKŁADNIKI

  • 50g jarmużu
  • 50 ml oleju
  • 40 g pestek słonecznika
  • 1/2 ząbku czosnku
  • sol, pieprz, czosnek niedźwiedzi

 

Jak przygotować pesto? Żadna trudność. Wszystko trzeba zblendować za pomocą ręcznego blendera. Doprawiamy do smaku. Żeby trochę urozmaicić i dodać smaku, przygotowałam do tego pesto sałatkę z pomidorków.

 

pesto-z-jarmuza

 

pesto z jarmuża

SAŁATKA Z POMIDORKÓW 

SKŁADNIKI

  • 2 pomidorki
  • trochę zółtego sera, a najlepiej sera mozzarella ( ja niestety nie miałam w tym momencie w domu)
  • sól, pieprz

 

Pomidorki pokroiłam w drobną kostkę i trochę odcisnęłam sok. Dodałam drobno posiekany serek, sól i pieprz. Wszystko wymieszałam.

 

kanapka z pesto z jarmuża i pomidorami

 

 

Do śniadania przygotowałam grzanki z chleba jaki został z tygodnia. Zawsze tak robię żeby nic się nie marnowało.

Grzanki posmarowałam pesto. Ułożyłam pomidorki. I zjedliśmy ze smakiem.

Smacznego  🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

shares