Agnes May Life

Blog z nutą inspiracji, dobrego smaku i zdrowego jedzenia
faworki light
MAŁY WIELKI GŁÓD

Faworki light, zdrowe i smaczne

Czy chciałabyś przygotować szybko zdrowe faworki light? Bez tłuszczu i bez smażenia w głębokim oleju. Naprawdę! Doskonałe na tłusty czwartek i na każdy weekend. A potem daj mi znać czy Ci smakowały.

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki,
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 16 g  cukru wanilinowego,
  • 100g jogurtu greckiego,
  • cukier puder do posypania.

faworki light

Przygotowanie:

Aby przygotować faworki mieszamy mąkę z solą. Dodajemy żółtko i cukier waniliowy. Rozwałkowane bardzo cieńko ciasto kroimy na paski ok.3 cm i długości ok.10 cm. Nacinamy środek i przekładamy ciasto.

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180  stopni  i włącz termoobieg. Faworki pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, aż przybiorą złoty kolor przez ok. 10 min .

Po wyciagnięciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem.

A jeżeli wolisz przepis na gofry, które moje dzieci pożerają w mgnieniu oka, to również Ci polecam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

shares