Botwinka całkiem dobra

jak przygotować zupę botwinkę

Wiadomo, kiedy na dworze jest gorąco nic sie nie chce… No, nie chce się i już. Ale zjeść coś trzeba. Proponuję wam w taki razie zupę botwinkę. Nie każdy ją lubi, ale może ten łatwy przepis akurat przypadnie wam do gustu.

jak przygotować zupę botwinkę

SKŁADNIKI: 

  • pęczek botwinki
  • kilka ziemniaków
  • 2 marchewki
  • mały seler
  • pietruszka
  • sok z cytryny
  • natka z pietruszki
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • jajko opcjonalnie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do gotującej się wody w garnku wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Wrzucamy także pokrojona włoszczyznę. Ja marchewkę kroję w talarki, seler i pietruszkę ścieram na grubych oczkach. Po chwili dorzucam pokrojoną botwinkę. Dodaję sól, pieprz, sok z cytryny, łyżeczkę cukru- do smaku. Pod koniec gotowania dodaję pokrojoną natkę pietruszki.

Kiedy warzywa mamy już miękkie, do kubka wlewam dwie chochelki wywaru z zupy i dodaję pół kubeczka słodkiej śmietany. Mieszam i dolewam spowrotem do garnka.

jak przygotować zupę botwinkę

Botwinkę możemy podawać z jajkiem.

Ja botwinkę uwielbiam. Na gorące dni można podawać ją lekko ciepłą. Jest wyśmienita!

Proste w przygotowaniu, a do tego smaczne są również kluski leniwe.

Smacznego

1 thoughts on “Botwinka całkiem dobra”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Discover more from Agnes May Life

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top