jak przygotować zupę botwinkę

Botwinka całkiem dobra

Wiadomo, kiedy na dworze jest gorąco nic sie nie chce… No, nie chce się i już. Ale zjeść coś trzeba. Proponuję wam w taki razie zupę botwinkę. Nie każdy ją lubi, ale może ten łatwy przepis akurat przypadnie wam do gustu.

jak przygotować zupę botwinkę

SKŁADNIKI: 

  • pęczek botwinki
  • kilka ziemniaków
  • 2 marchewki
  • mały seler
  • pietruszka
  • sok z cytryny
  • natka z pietruszki
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • jajko opcjonalnie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do gotującej się wody w garnku wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Wrzucamy także pokrojona włoszczyznę. Ja marchewkę kroję w talarki, seler i pietruszkę ścieram na grubych oczkach. Po chwili dorzucam pokrojoną botwinkę. Dodaję sól, pieprz, sok z cytryny, łyżeczkę cukru- do smaku. Pod koniec gotowania dodaję pokrojoną natkę pietruszki.

Kiedy warzywa mamy już miękkie, do kubka wlewam dwie chochelki wywaru z zupy i dodaję pół kubeczka słodkiej śmietany. Mieszam i dolewam spowrotem do garnka.

jak przygotować zupę botwinkę

Botwinkę możemy podawać z jajkiem.

Ja botwinkę uwielbiam. Na gorące dni można podawać ją lekko ciepłą. Jest wyśmienita!

Proste w przygotowaniu, a do tego smaczne są również kluski leniwe.

Smacznego

1 thought on “Botwinka całkiem dobra”

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przewiń do góry