Chlebek bananowy

Miałam właśnie ochotę na coś słodkiego. I tak mi się przypomniał przepis na chlebek bananowy. A że banany zawsze mam w lodówe zabrałam się do roboty

Samo przygotowanie ciasta nie jest trudne. Chlebek bananowy robi sie szybko. Jedynie trzeba dłuzej poczekać żeby się upiekł. Ale jest smaczny więc, to wynagrodzi ci ten czas oczekiwania.

SKŁADNIKI:

  • pół kostki rozpuszczonego masła
  • pół szklanki brązowego lub białego cukru, albo miodu- pamiętaj że banany same w sobie są też słodkie  😉
  • 3 – 4 banany
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka cukru waniliowego

PRZYGOTOWANIE:

Banany rozgniatamy widelcem na papkę. Potem dodajemy wszystkie składniki ( bez mąki ) i mieszamy, na koniec dodajemy mąkę i mieszamy na gładką masę.

Przelewamy całość do formy na chlebek. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 60 min ( góra – dół ).

Chlebek bananowy
Chlebek bananowy

Tak właśnie wyglada po wyjeciu z piekarnika. Musi oczywiscie przestygnąć. Dlatego ja wyjmuje go na kratkę aby przestygł w spokoju. Chociaż to trudne, bo każdy tylko chodzi co chwilę do kuchni żeby sprawdzić czy już można go kłapnąć  😉  🙂

Gdybyś miała ochotę na jeszcze coś słodkiego, to zapraszam po przepis na pyszną roladę jabłkową. Zapewniam Cię, że też jest pyszna  🙂

Smacznego!

2 thoughts on “Chlebek bananowy”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Discover more from Agnes May Life

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top