Mam bardzo proste i smaczne przepisy na smaczny omlet. Zarówno na słodko dla łasuchów, jak i na wytrawnie. Bez mąki i bezglutenowo.
Moje dzieci lubą omlet właśnie na słodko 🙂 A my, zdecydowanie na wytrwanie. Więc jak robię omlet na śniadanie, to często robię go w dwóch wersjach 😉
SKŁADNIKI NA OMLET w wersji słodkiej:
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżka wody
- Odrobina soli
Wszystkie składniki blendujemy aż do uzyskania piany. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną masła klarowanego. Na rozgrzaną patelnię wlewamy jajka. Przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy na małym ogniu lub niskim wskaźniku rozgrzania płyty indukcyjnej.
Delikatnie przewracamy omlet na drugą stronę, kiedy uzyska taką puszystą konsystencję jak na zdjęciu powyżej. Chwilkę trzymamy na patelni i wykładamy na talerz.

Jako dodatków do omleta na słodko używam pokrojonych bananów albo kiwi. Omlet gotowy i założę się, że zostanie zjedzony bardzo szybko. U mnie tak jest 🙂
A teraz druga wersja omleta. Równie smaczny, ale zdecydowanie w innej odsłonie. Przygotujesz go raz dwa! Do tego możesz przygotować pyszny koktajl. I smaczne śniadanko gotowe 🙂 Zawsze powtarzam, że proste przepisy są najlepsze!

SKŁADNIKI NA OMLET w wersji wytrawnej:
- 2 jajka
- 1 łyżka wody
- sól, pieprz
- plasterki szynki
- 2 garście szpinaku
- pomidor
Jajka z woda i przyprawami blend ujemy do uzyskania piany. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną masła klarowanego. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone plasterki szynki. Po chwili dodajemy szpinak. Następnie pokrojone w plastry o grubości ok. 0,5 cm pomidory. Kiedy wrzucam pomidory nie mieszam już składników na patelni i nie trzymam ich już długo.

Następnie wlewam jajka. Przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy na małym ogniu lub niskim wskaźniku rozgrzania płyty indukcyjnej. Jak omlet uzyska puszystą konsystencję przewracamy go delikatnie na drugą stroną i chwilkę trzymamy na płycie. Po czym przerzucamy na talerz.

Omlet gotowy 🙂