2 proste przepisy na omlet

Mam bardzo proste i smaczne przepisy na smaczny omlet. Zarówno na słodko dla łasuchów, jak i na wytrawnie. Bez mąki  i bezglutenowo.

Moje dzieci lubą omlet właśnie na słodko  🙂   A my, zdecydowanie na wytrwanie. Więc jak robię omlet na śniadanie, to często robię go w dwóch wersjach  😉

 

SKŁADNIKI NA OMLET w wersji słodkiej:

  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka wody
  • Odrobina soli

 

Wszystkie składniki blendujemy  aż do uzyskania piany. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną masła klarowanego. Na rozgrzaną patelnię wlewamy jajka. Przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy na małym ogniu lub niskim wskaźniku rozgrzania płyty indukcyjnej.

 

 

Delikatnie przewracamy omlet na drugą stronę, kiedy uzyska taką puszystą konsystencję jak na zdjęciu powyżej. Chwilkę trzymamy na patelni i wykładamy na talerz.

 

omlet na słodko
Omlet na słodko w sam raz dla dzieci.

 

Jako dodatków do omleta na słodko używam  pokrojonych bananów albo kiwi. Omlet gotowy i założę się, że zostanie zjedzony bardzo szybko. U mnie tak jest   🙂

 

A teraz druga wersja omleta. Równie smaczny, ale zdecydowanie w innej odsłonie. Przygotujesz go raz dwa! Do tego możesz przygotować pyszny koktajl. I smaczne śniadanko gotowe  🙂  Zawsze powtarzam, że proste przepisy są najlepsze!

 

omlet na wytrawnie
Pyszny omlet w wersji wytrawnej

SKŁADNIKI NA OMLET w wersji wytrawnej:

  • 2 jajka
  • 1 łyżka wody
  • sól, pieprz
  • plasterki szynki
  • 2 garście szpinaku
  • pomidor

 

Jajka z woda i przyprawami blend ujemy do uzyskania piany. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną masła klarowanego. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone plasterki szynki. Po chwili dodajemy szpinak. Następnie pokrojone w plastry o grubości ok. 0,5 cm pomidory. Kiedy wrzucam pomidory nie mieszam już składników na patelni i nie trzymam ich już długo.

 

omlet na patelni
Warzywa podsmażamy na patelni

 

Następnie wlewam jajka. Przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy na małym ogniu lub niskim wskaźniku rozgrzania płyty indukcyjnej.  Jak omlet uzyska puszystą konsystencję przewracamy go delikatnie na drugą stroną i chwilkę trzymamy na płycie. Po czym przerzucamy na talerz.

 

omlet na wytrawnie
Omlet na wytrawnie

Omlet gotowy  🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Discover more from Agnes May Life

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top