2 proste przepisy na omlet

Mam bardzo proste i smaczne przepisy na smaczny omlet. Zarówno na słodko dla łasuchów, jak i na wytrawnie. Bez mąki  i bezglutenowo.

Moje dzieci lubą omlet właśnie na słodko  🙂   A my, zdecydowanie na wytrwanie. Więc jak robię omlet na śniadanie, to często robię go w dwóch wersjach  😉

 

SKŁADNIKI NA OMLET w wersji słodkiej:

  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka wody
  • Odrobina soli

 

Wszystkie składniki blendujemy  aż do uzyskania piany. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną masła klarowanego. Na rozgrzaną patelnię wlewamy jajka. Przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy na małym ogniu lub niskim wskaźniku rozgrzania płyty indukcyjnej.

 

 

Delikatnie przewracamy omlet na drugą stronę, kiedy uzyska taką puszystą konsystencję jak na zdjęciu powyżej. Chwilkę trzymamy na patelni i wykładamy na talerz.

 

omlet na słodko
Omlet na słodko w sam raz dla dzieci.

 

Jako dodatków do omleta na słodko używam  pokrojonych bananów albo kiwi. Omlet gotowy i założę się, że zostanie zjedzony bardzo szybko. U mnie tak jest   🙂

 

A teraz druga wersja omleta. Równie smaczny, ale zdecydowanie w innej odsłonie. Przygotujesz go raz dwa! Do tego możesz przygotować pyszny koktajl. I smaczne śniadanko gotowe  🙂  Zawsze powtarzam, że proste przepisy są najlepsze!

 

omlet na wytrawnie
Pyszny omlet w wersji wytrawnej

SKŁADNIKI NA OMLET w wersji wytrawnej:

  • 2 jajka
  • 1 łyżka wody
  • sól, pieprz
  • plasterki szynki
  • 2 garście szpinaku
  • pomidor

 

Jajka z woda i przyprawami blend ujemy do uzyskania piany. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną masła klarowanego. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone plasterki szynki. Po chwili dodajemy szpinak. Następnie pokrojone w plastry o grubości ok. 0,5 cm pomidory. Kiedy wrzucam pomidory nie mieszam już składników na patelni i nie trzymam ich już długo.

 

omlet na patelni
Warzywa podsmażamy na patelni

 

Następnie wlewam jajka. Przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy na małym ogniu lub niskim wskaźniku rozgrzania płyty indukcyjnej.  Jak omlet uzyska puszystą konsystencję przewracamy go delikatnie na drugą stroną i chwilkę trzymamy na płycie. Po czym przerzucamy na talerz.

 

omlet na wytrawnie
Omlet na wytrawnie

Omlet gotowy  🙂

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Scroll to Top