bułki z mąki żytniej
MAŁY WIELKI GŁÓD

Z serii wiesz,co jesz. Ekspresowe bułki pszenno-żytnie lub żytnie

Nie miałam dziś rano pieczywa. Sklepy zamknięte. Dobrze, że zawsze w domu mam mąkę. Dzięki niej mogę wyczarować prawie wszystko, co chcę. Dzisiaj wobec tego, postanowiłam upiec bułki. A że nie chciało mi się czekać na wyrost ciasta raz i drugi, zrobiłam takie szybkie i ekspresowe bułeczki. Samo wyrabianie ciasta to jakieś 10 minut. A czas pieczenia 30- 35 minut. Masz trochę czasu? Ja lubię wiedzieć, co jem. A ty?

 

bułki z mąki żytniej

 

SKŁADNIKI NA 8 SZTUK :

  • 500 g mąki pszennej i żytniej, w proporcji 2/3 do 1/3
  • 300 ml ciepłej wody
  • Suche drożdże lub 2,5 dag drożdży zwykłych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Mleko lub woda do posmarowania bułek

 

W zależności od tego ile wezmę mąki do przygotowania bułek, mam je albo bardziej pszenne, albo bardziej żytnie. Ala jedne i dugie są naprawdę pyszne. 

 

PRZYGOTOWANIE:

Obie mąki wsypuję do robota i mieszam na niskich obrotach. Spulchniam przy tym mąkę. Dodaję drożdże, cukier, sól. Po chwili dodaję wodę. Robot ugniata ciasto na gładką masę. Najpierw na wolnych ibrotach, a później na szybszych. Jeżeli ugniatasz ciasto rękoma, rób to przez jakieś 5 minut. Aż do uzyskania gładkiej masy, która nie będzie kleiła Ci się do rąk. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie, dodaję trochę mąki. Kiedy jest zbyt zbite, dolewam odrobinę wody.

 

bułki żytnie

 

Zwykłe drożdże, musisz je najpierw rozrobić zanim dodasz je do ciasta. Wobec tego do kubka wlej trochę ciepłej wody ( z tej naszej, którą mamy dolać do ciasta), łyżeczkę cukru i łyżkę mąki ( z tej naszej do bułek). Wymieszaj i odczekaj chwilę, aż drożdże urosną. Dopiero tak wyrośnięte drożdże dodaj do mąki przed wodą.

 

 

Ugniecione ciasto przekładam do miski, przykrywam talerzem i wkładam je do mikrofalówki na niską moc grzania- u mnie 108 st., na 2 minuty. To będzie wzrost naszego ciasta. Po tym czasie wyciagam ciasto z mikrofali. Formuję bułki i układam na papierze do pieczenia, na blasze. Ostrym nożem nacinam każdą z bułek. Smaruję mlekiem lub wodą i wstawiam je do zimnego piekarnika na 30- 35 minut. Piekarnik nastawiam na 180 st. Po tym czasie, wystawiam bułki, ponownie smaruję mlekiem albo wodą i przekładam na kratkę do wystygnięcia.

 

kanapka z jajkiem

 

A jeśli masz trochę więcej czasu polecam Ci spróbować przepis na bułki z ziarnami słonecznika. Są one również bardzo dobre, mimo iż przygotowanie ich jest bardziej czasochłonne. Jedne i drugie bułki znikają u mnie w mgnieniu oka. To chyba o czymś świadczy. A świeże pieczywo jest pyszne na śniadanko. Mam jeszcze jedną propozycję ciekawego i pysznego pieczywa… chlebek bananowy. Jadłaś? Jeśli nie, musisz spróbować  🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

shares