Postanowiłam trochę zaszaleć i zdecydowałam się zrobić na obiad moussakę 🙂 Przepis trochę zmodyfikowałam. Mam nadzieję, że Ci również będzie smakowała.
Może przygotowanie jej nie jest najszybsze, ale jest sama moussaka jest smaczna. Do jej przygotowania nie musisz kupować dziwnych artykułów 😛 Lubię stety/niestety tradycyjne produkty w jedzeniu więc dla mnie ten przepis pasi 😉 🙂
SKŁADNIKI:
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 kg ziemniaków
- puszka pomidorów
- bakłażan
- 20 dkg żółtego sera
- czosnek
- sól, pieprz, papryka słodka, oregano
- sos beszamelowy
- natka pietruszki
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego. Podsmażamy na nim dwa ząbki czosnku i dorzucamy wyczyszczoną i pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka. Doprawiamy przyprawami.
Do mięsa wrzucamy pomidory z puszki i wszystko razem podsmażamy tak długo, aż wyparuje część wody. Mięso z sosem mamy gotowe.
Przygotowujemy sos beszamelowy. Następnie obieramy ziemniaki. Myjemy je i kroimy na plastry o grubości ok. 0,5 cm. To samo robimy z bakłażanem. Dokładnie go myjemy i kroimy w plastry. Bakłażana solimy z obu stron. Po 10 minutach zbieramy papierowym recznikiem sok jaki puściły.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek, wykładamy folią do pieczania. Układamy w naczyniu plastry ziemniaków, które solimy, oraz bakłażana. Polewamy połową sosu mięsnego i sosu beszamelowego. Układamy teraz kolejną warstwę ziemniaków i bakłążana. Polewamy sosami. Na samą górę posypujemy startym lub pokrojonym w paski żółtym serem.
Mouusakę wstawiamy na 1 godz. do piekarnika nagrzanego do 180 st.C . Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy nasze dzieło na jakieś 10 min. w piekarniku- ale to opcjonalne działanie.

Na koniec posypujemy natką z pietruszki. Gotowe! Smacznego 🙂