Moussaka- przepis wg mojej wersji

Postanowiłam trochę zaszaleć i zdecydowałam się zrobić na obiad moussakę  🙂  Przepis trochę zmodyfikowałam. Mam nadzieję, że Ci również będzie smakowała.

Może przygotowanie jej nie jest najszybsze, ale jest sama moussaka jest smaczna. Do jej przygotowania nie musisz kupować dziwnych artykułów  😛  Lubię stety/niestety tradycyjne produkty w jedzeniu więc dla mnie ten przepis pasi  😉  🙂

SKŁADNIKI:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 kg ziemniaków
  • puszka pomidorów
  • bakłażan
  • 20 dkg żółtego sera
  • czosnek
  • sól, pieprz, papryka słodka, oregano
  • sos beszamelowy
  • natka pietruszki

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego. Podsmażamy na nim dwa ząbki czosnku i dorzucamy wyczyszczoną i pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka. Doprawiamy przyprawami.

Do mięsa wrzucamy pomidory z puszki i wszystko razem podsmażamy tak długo, aż wyparuje część wody. Mięso z sosem mamy gotowe.

Przygotowujemy sos beszamelowy. Następnie obieramy ziemniaki. Myjemy je i kroimy na plastry o grubości ok. 0,5 cm. To samo robimy z bakłażanem. Dokładnie go myjemy i kroimy w plastry. Bakłażana solimy z obu stron. Po 10 minutach zbieramy papierowym recznikiem sok jaki puściły. 

moussaka łatwy przepis na obiad

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek, wykładamy folią do pieczania. Układamy w naczyniu plastry ziemniaków, które solimy, oraz  bakłażana. Polewamy połową sosu mięsnego i sosu beszamelowego. Układamy teraz kolejną warstwę ziemniaków i bakłążana. Polewamy sosami. Na samą górę posypujemy startym lub pokrojonym w paski żółtym serem.

Mouusakę wstawiamy na 1 godz. do piekarnika nagrzanego do 180 st.C . Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy nasze dzieło na jakieś 10 min. w piekarniku- ale to opcjonalne działanie.

Moussaka łatwy przepis na obiad
Moussaka po wyjęciu z piekarnika

Na koniec posypujemy natką z pietruszki.  Gotowe! Smacznego  🙂

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top