Moussaka- przepis wg mojej wersji

Postanowiłam trochę zaszaleć i zdecydowałam się zrobić na obiad moussakę  🙂  Przepis trochę zmodyfikowałam. Mam nadzieję, że Ci również będzie smakowała.

Może przygotowanie jej nie jest najszybsze, ale jest sama moussaka jest smaczna. Do jej przygotowania nie musisz kupować dziwnych artykułów  😛  Lubię stety/niestety tradycyjne produkty w jedzeniu więc dla mnie ten przepis pasi  😉  🙂

SKŁADNIKI:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 kg ziemniaków
  • puszka pomidorów
  • bakłażan
  • 20 dkg żółtego sera
  • czosnek
  • sól, pieprz, papryka słodka, oregano
  • sos beszamelowy
  • natka pietruszki

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego. Podsmażamy na nim dwa ząbki czosnku i dorzucamy wyczyszczoną i pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka. Doprawiamy przyprawami.

Do mięsa wrzucamy pomidory z puszki i wszystko razem podsmażamy tak długo, aż wyparuje część wody. Mięso z sosem mamy gotowe.

Przygotowujemy sos beszamelowy. Następnie obieramy ziemniaki. Myjemy je i kroimy na plastry o grubości ok. 0,5 cm. To samo robimy z bakłażanem. Dokładnie go myjemy i kroimy w plastry. Bakłażana solimy z obu stron. Po 10 minutach zbieramy papierowym recznikiem sok jaki puściły. 

moussaka łatwy przepis na obiad

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek, wykładamy folią do pieczania. Układamy w naczyniu plastry ziemniaków, które solimy, oraz  bakłażana. Polewamy połową sosu mięsnego i sosu beszamelowego. Układamy teraz kolejną warstwę ziemniaków i bakłążana. Polewamy sosami. Na samą górę posypujemy startym lub pokrojonym w paski żółtym serem.

Mouusakę wstawiamy na 1 godz. do piekarnika nagrzanego do 180 st.C . Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy nasze dzieło na jakieś 10 min. w piekarniku- ale to opcjonalne działanie.

Moussaka łatwy przepis na obiad
Moussaka po wyjęciu z piekarnika

Na koniec posypujemy natką z pietruszki.  Gotowe! Smacznego  🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Discover more from Agnes May Life

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top