Niedawno przez przypadek wpadł mi do rąk przepis na pesto z jarmuża. Postanowiłam je przygotować na śniadanie. Ciekawa byłam, jak zareaguje moja rodzina na nowe smaki, ponieważ pesto jeszcze nie robiłam. Oczywiście, jak to ja, pozmieniałam trochę przepis. Przede wszyskim zrobiłam pesta zdecydowanie więcej niż było podane. Mimo tego, bardzo nam smakowało. Więc może podam przepis jaki sobie zanotowałam.
PESTO
SKŁADNIKI:
- 50g jarmużu
- 50 ml oleju
- 40 g pestek słonecznika
- 1/2 ząbku czosnku
- sol, pieprz, czosnek niedźwiedzi
Jak przygotować pesto? Żadna trudność. Wszystko trzeba zblendować za pomocą ręcznego blendera. Doprawiamy do smaku. Żeby trochę urozmaicić i dodać smaku, przygotowałam do tego pesto sałatkę z pomidorków.
SAŁATKA Z POMIDORKÓW
SKŁADNIKI:
- 2 pomidorki
- trochę zółtego sera, a najlepiej sera mozzarella ( ja niestety nie miałam w tym momencie w domu)
- sól, pieprz
Pomidorki pokroiłam w drobną kostkę i trochę odcisnęłam sok. Dodałam drobno posiekany serek, sól i pieprz. Wszystko wymieszałam.
Do śniadania przygotowałam grzanki z chleba jaki został z tygodnia. Zawsze tak robię żeby nic się nie marnowało.
Grzanki posmarowałam pesto z jarmuża. Ułożyłam pomidorki. I zjedliśmy ze smakiem.
Inny pomysł na śniadanie fantazyjne kanapki.
Smacznego 🙂