Pesto z jarmuża, czyli zielony pomysł na śniadanie

kanapka z pesto z jarmuża

Niedawno przez przypadek wpadł mi do rąk przepis na pesto z jarmuża. Postanowiłam je przygotować na śniadanie. Ciekawa byłam, jak zareaguje moja rodzina na nowe smaki, ponieważ pesto jeszcze nie robiłam. Oczywiście, jak to ja, pozmieniałam trochę przepis. Przede wszyskim zrobiłam pesta zdecydowanie więcej niż było podane. Mimo tego, bardzo nam smakowało. Więc może podam przepis jaki sobie zanotowałam.

pesto z jarmuża

PESTO

SKŁADNIKI:

  • 50g jarmużu
  • 50 ml oleju
  • 40 g pestek słonecznika
  • 1/2 ząbku czosnku
  • sol, pieprz, czosnek niedźwiedzi

Jak przygotować pesto? Żadna trudność. Wszystko trzeba zblendować za pomocą ręcznego blendera. Doprawiamy do smaku. Żeby trochę urozmaicić i dodać smaku, przygotowałam do tego pesto sałatkę z pomidorków.

pesto-z-jarmuza

pesto z jarmuża

SAŁATKA Z POMIDORKÓW 

SKŁADNIKI:

  • 2 pomidorki
  • trochę zółtego sera, a najlepiej sera mozzarella ( ja niestety nie miałam w tym momencie w domu)
  • sól, pieprz

Pomidorki pokroiłam w drobną kostkę i trochę odcisnęłam sok. Dodałam drobno posiekany serek, sól i pieprz. Wszystko wymieszałam.

kanapka z pesto z jarmuża i pomidorami

Do śniadania przygotowałam grzanki z chleba jaki został z tygodnia. Zawsze tak robię żeby nic się nie marnowało.

Grzanki posmarowałam pesto z jarmuża. Ułożyłam pomidorki. I zjedliśmy ze smakiem.

Inny pomysł na śniadanie fantazyjne kanapki.

Smacznego  🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Discover more from Agnes May Life

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top