Pyszne i delikatne placuszki. Można zrobić je również na bazie mąki bezglutenowej (ryżowej), wtedy najlepiej wymieszać mąki 🙂
Jest to przepis na 17 placuszków ♥
SKŁADNIKI:
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu, ksylitolu lub cukru
- 2 jajka
- 3 łyżki roztopionego masła, oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
- ½ szklanki mąki ryżowej ( ja dałam pół na pół z mąką tortową)
- 1- 1 ½ łyżeczki sody.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Połączyć jajka z oliwą, jogurtem i miodem. Mąkę mieszamy z z sodą i dodajemy do masy z jajek. Na rozgrzanej patelni smażymy bez tłuszczu lub z odrobiną masła klarowanego po 1,5 -2 minuty z jednej strony. Podawać z sosem truskawkowym (przepis w innym moim filmiku), jogurtem, syropem klonowym lub kakao. Mozna posypać owocami.
Smacznego!
Polecam też przepis na sos truskawkowy, który jest świetny do placuszków.
Smacznego 🙂