Przepis na łatwy sos beszamelowy

moussaka łatwy przepis na obiad

Dziś przepis na prosty sos beszamelowy. Można go wykorzystać np. do zapiekanek

SKŁADNIKI:

  • 2 łyżki masła
  • 2 kopiaste łyżki mąki
  • 2 szklanki zimnego mleka ( ja użyłam akurat kokosowego, ale ty mozesz zwykłego krowiego mleka)

W garnku rozpuszczamy na małym ogniu masło. Następnie dodajemy powoli mąkę mieszając do uzyskania jednolitej masy- bez grudek  😉  Kiedy nasza masa w garnku zaczyna ładnie pachnieć, dolewamy powoli mleko. Stopniowo. Wszystko dokładnie mieszamy. Kiedy całe mleko juz wymieszamy z mąką i masłem, doprawaimy solą i gałką muszkatołową do smaku.

Moussaka z sosem beszamelowym
Moussaka wg mojego przepisu z sosem beszamelowym

Sos gotowy  🙂  Jak wspomniałam wyżej można go wykorzystać do zapiekanek. Ja użyłam go do moussaki.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Scroll to Top