Woda, woda, woda… Ale co jeśli masz dosyć wody? I z chęcią wypiłabyś coś innego, a jednocześnie fit. Mam zatem pomysł na kompot z rabarbaru. Wystarczy, że będziesz trzymała go w lodówce i będzie idealny na gorące dni.
Sam przepis est bardzo prosty, a przygotowanie takiego kompotu trwa parę minut. Ale najważniejsze jest to, że wiesz co do niego dodajesz i masz pewnosć, że pozbawiony jest niezdrowych dodatków 🙂
SKŁADNIKI:
- ok 1 kg rabarbaru
- 2 jabłka
- 3 łyżki miodu ( w zaleznosci od twojego smaku)
- sok z połwy cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki o długości ok 5 cm. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wydrążamy gniazda. Zalewamy ok 3 litrami wody i gotujemy ok 10 min. od momentu wrzenia.
Następnie przecedzamy. Doprawiamy miodem i sokiem z cytryny do smaku.
Przechowujemy w lodówce, ponieważ schłodzony kompot smakuje najlepiej. W innym wpisie możesz przeczytać jak w prosty sposób przygotować wody smakowe w domu.
Smacznego