Chleb z mąki orkiszowej

chleb z maki orkiszowej

Jeśli bywasz u mnie często, to wiesz, że lubię wiedzieć, co jem. Stawiam na zdrowe odżywianie i bardzo chętnie piekę swój chleb albo bułki. Dlaczego? Ponieważ nie ma to jak zapach pieczonego chleba, jaki roznosi się po domu. Nie wspomnę o tym, że mam pieczywo, o którym wiem, co w nim jest. Dlatego nie muszę obawiać się jego składu. Kolejny przepis z serii Wiem, co jem, czyli chlebek z mąki orkiszowej.

chlebek orkiszowy

Składniki

  • 800 g mąki orkiszowej
  • paczka suchych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu
  • 600 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 garście ziaren słonecznika

Przygotowanie

Mąkę wsyp do miski miksera. Następnie dodaj drożdże, sól, słonecznik. Wszystko chwilę mieszaj w mikserze na wolnych obrotach, albo mieszaj łyżką. Chodzi w tym o to, żeby spulchnić odrobinę mąkę. Teraz dodaj miód, oliwę i pomału dolewaj wodę, cały czas mieszając w mikserze ciasto.

orkiszowy chlebek

Ciasto powinno być elastyczne, chociaż może trochę kleić się do rąk. Wyciągnij ciasto z miski i podziel je na dwie części. Żeby zbyt mocno nie przyklejało się do rąk, ja dłonie zanurzam w mące. Dzięki temu, że część mąki zostaje na moich rękach, ciasto się tak do nich nie klei. Foremki na chlebek 21 x 10 cm, posmaruj masłem lub olejem. Do foremek włóż papier do pieczenia, a na dno posyp płatki owsiane i na to włóż ciasto uformowane w bochenki. Dobrze jest teraz zostawić chlebek przykryty ściereczką na ok. 1 godzinę, żeby mógł wysrosnąć.

chleb z mąki orkiszowej

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C, grzanie góra-dół. Przed włożeniem chlebka do piekarnika posmaruj wierzch mlekiem, albo białkiem z jajka i posyp płatkami owsianymi. Teraz włóż chlebek na ok 40 minut. Po wyciągnięciu, wystudź na kratce.

chleb z maki orkiszowej

Ciekawa byłam, jak będzie z kruchością tego chlebka. I jak? Jest rewelacyjnie. Chleb z mąki orkiszowej po dwóch dniach się nie kruszy, jest zwarty i cały czas smaczny. No cóż… jak zwykle wszystkim bardzo smakował i chętnie został zjedzony. Wiem, na 100%, że ten chlebek będzie częstym gościem w moim domu.

chleb domowy z mąki orkiszowej

Jak widzisz na powyższym zdjęciu, chlebek jeszcze dobrze nie ostygł, a już się do niego dobrali…. To o czymś świadczy, nie?

Jesli jestes smakoszem domowego pieczywa, to mam dla Ciebie przepis na ekspresow bułki pszenno-żytnie albo bułki z ziarnem słonecznika. Chyba, że wolisz coś słodkiego… może chlebek bananowy? Daj znać, czy zrobiłaś coś z tych przepisów. Będzie mi bardzo miło.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Discover more from Agnes May Life

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top