10 Pytań o jedzenie….

10 pytań o jedzenie

Co jest zdrowe, a co nie? 10 Pytań o jedzenie i 10 odpowiedzi, na każde z nich. Nieraz zastanawiałaś się czy zdrowsze jest to, czy tamto. Czy lepiej użyć tego, czy jednak czegoś innego? Czy można, czy nie można? Rozwiejemy zatem wątpliwości.

  1. Czy cukier trzcinowy jest zdrowszy od zwykłego cukru?

Nie. Cukier zwykły i trzcinowy są to produkty jedynie o trochę innych właściwościach i smaku. Dlatego należy zachować umiar w spożywaniu każdego z nich. A najlepiej ograniczyć ilość cukru, szczególnie, jeśli zależy nam na prawidłowej wadze.

  1. Czy kawa zwykła jest zdrowsza od rozpuszczalnej?

Kawa rozpuszczalna jest produktem wygodniejszym w przygotowaniu. Zawartość kofeiny w obu kawach jest zbliżony. Co do smaku, zależy od preferencji.

10 pytań o jedzenie

  1. Czy oliwa z oliwek nadaje się do smażenia?

Do smażenia zaleca się raczej oleje rafinowane, np. rzepakowy. Natomiast oliwę można używać do smażenia, pod warunkiem, że nie jest to oliwa virgin. Traci ona wtedy swoje walory smakowe, a poza tym obecność drobinek miąższu owoców, powoduje ich palenie w wysokiej temperaturze.

  1. Czy całe owoce są zdrowsze od owoców zblendowanych?

Jeżeli chodzi o walory zdrowotne, to nie. Natomiast owoce zblendowane należy jeść, pić w koktajlach czy smoothie zaraz po przygotowaniu. Ponieważ w związku z ich rozdrobnieniem, szybciej się psują i nie można ich długo przechowywać, tak jak owoce całe.

10 pytań o jedzenie

  1. Czy gotowane warzywa mają mniej witamin?

Tak, mogą mieć ich mniej. Dlatego trzeba pamiętać, aby spożywać produkty jak najmniej przetworzone.

  1. Czy warto mrozić jedzenie?

Mrożenie, to najlepszy sposób przechowywania żywności, która traci wtedy najmniej wartości odżywczych. Trzeba pamiętać jednak o tym, żeby nie przechowywać zamrożonego jedzenia w nieskończoność. Ważne jest również to, aby nie zamrażać ponownie rozmrożonego wcześniej jedzenia.

10 pytan o jedzenie

  1. Czy woda w plastikowej butelki może szkodzić?

Nie, chyba że zbyt długo stoi w otwartej butelce.

  1. Czym myć warzywa i owoce?

Owoce i warzywa najlepiej myć pod bieżącą wodą. Jeśli mają duże zabrudzenia, można je usunąć szczoteczką. Pamiętaj, żeby po obraniu pomarańczy, mandarynek i innych cytrusów, umyć ręce przed jedzeniem. Nie chcesz przecież zjeść tego, co było na skórce.

  1. Czy owoce z puszki albo słoika mają mniejszą wartość odżywczą?

Tak, ale nie są jej pozbawione całkowicie. Dodatkowo, można je dłużej przechowywać w lodówce. Pamiętaj, aby owoce czy warzywa z puszki, po jej otwarciu, przesypać najlepiej do szklanego pojemnika. I w taki sposób przechowuj je w lodówce.

10 pytań o jedzenie

  1. Czy woda z cytryną wypita rano szkodzi szkliwu naszych zębów?

Nie. Jednak pamiętaj, aby zęby umyć przed wypiciem takiej wody, a nie po. Ponieważ miąższ z soku z cytryny, jaki pozostaje na zębach, przy szorowaniu szczotką może porysować szkliwo zębów.

Mam nadzieję, że wśród 10 pytań o jedzenie, znalałaś coś dla siebie. Może chciałabyś dodać coś jeszcze? Może powinno znaleźć się tutaj jeszcze jakieś inne pytanie i odpowiedź do niego?

Pamiętaj, że zdrowe nawyki żywieniowe są ważne,chodzi przecież o Twoje zdrowie.

2 thoughts on “10 Pytań o jedzenie….”

  1. Cukier trzcinowy jest Zdrowszy od białego cukru !
    Wód w plastikowych butelkach NIE pijemy, bo tj SYF ! Bisfenol, który robi kipisz z naszymi hormonami !
    Mrożonki tracą dużo na wartości od produkttów świeżych ! Są dużo lepsze i zdrowsze formy przechowywania, tj np kiszonki !
    Kawa ziarnista jest zdrowsza od rozpuszczalnej która jest dodatkowo przetworzona chemią !! A więc i bardziej toksyczna !
    Owoce i warzywa myjemy i moczymy najpierw w wodzie z sodą, a poźniej w wodzie z octem albo kwaskiem cytrynowym !

    1. Agnes May LIfe

      Dziękuję Ula za komentarz. Oczywiście, że najlepsze są świeże warzywa i owoce, i najlepsze opakowania są szklane. Niestety nie wszytko mamy możliwość tak przechowywać. Nie wszystko też można zakisić, np. truskawki… Ale to prawda, kiszonki to pierwasza klasa lda zdrowia!
      Pozdrawiam serdecznie ?

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Discover more from Agnes May Life

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top