Pamiętam, jak będąc dzieckiem wracałyśmy z koleżanką ze szkoły do domu i zajadałyśmy się goframi. Szczególnie zimą, bo latem zdecydowanie wolałyśmy lody. Podobnie teraz, może nie wracam ze szkoły, ale lubię z moimi wyrośniętymi już dziećmi, wpaść na gofry do ulubionej budki na mieście. Czasem nawet pozwolę sobie zaszaleć i wezmę gofra z bitą śmietaną oraz owocami- bo, na co dzień wolę gofra tylko w polewie owocowej. I tak jest wystarczająco słodki.
Najlepsze gofry robi moja córka. Pychota! Nie wierzysz? Spróbuj!
SKŁADNIKI
Składniki do pierwszej miski:
- 3 szklanki mąki
- 1 duża łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
Składniki do drugiej miski:
- 1/2 szklanki cukru
- 1 3/4 wody
- 1/2 oleju rzepakowego
- zółtko z 4 jajek
Składniki do trzeciej miski:
- białko z 4 jajek
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
Mieszamy wszystkie składniki z danych misek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Zawartość drugiej miski (składniki mokre) przelewamy do mąki, proszku do pieczenia oraz soli. Najlepiej połączyć składniki za pomocą blendera, dzięki temu w cieście nie będzie grudek. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy ubitą pianę. Pamiętaj, żeby mieszać powoli i delikanie, gdyż ubite białka mają dodać gofrom puszystości. Odstaw ciasto na chwilę. W tym czasie rozgrzej gofrownicę. Po upływnie odpowiedniego czasu wylej ciasto chochelką na rozgrzaną płytę. Wyjąć gofra możesz od momentu, gdy jego kolor zmieni się na złoty. Wyjmij wypiek za pomocą silikonowej szpatułki i odstaw na metalową kratkę. Powtarzaj czynność, aż nie zużyjesz całego ciasta.
Przygotowanie wydaje się trudne? Zapewniam Cię, że tylko tak Ci się wydaje. U mnie gofery znikają baaardzo szybko. Ostatnio, całe szczęscie, że zdążyłam zjeść kawałek wieczorem, bo rano niestety nie było już ani kawałka. Gofry możesz zabrać ze sobą do pracy. Parę kawałków kiwi, banana i pyszne śniadanko gotowe. Pod warunkiem, że nikt Ci ich do rana nie wyje.
Jeżeli lubisz słodkie przekąski polecam Ci również chlebek bananowy. A może wolałabyś roladę jabłkową? Oba przepisy są proste, a chlebek i rolada po prostu pychotka!
Może i ty masz jakieś proste przepisy, którymi możesz sie podzielić? Chętnie skorzystam z takiego prostego przepisu. A Tobie życzę smacznego.