Bardzo lubię tą zupę. Nie jest ona taka szybka w przygoowaniu jak np. pomodorówka. Ale zapewniam Cię, że jest smaczna. Mięso mielone, warzywka, zabielenie zupy i mamy świetny obiad.
SKŁADNIKI NA KLOPSY:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 czosnek
- Bułka tatra
- Sół
- Pieprz
- Możesz dodać jeszcze np: pieczarki
SKŁADNIKI NA WYWAR:
- 1 marchewka
- 1 mały seler
- Pietruszka (według uznania)
- 3 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
SKŁADNIKI NA ZABIELENIE ZUPY:
- Śmietana słodka
- Sok z ok 1/2 cytryny, ale po prostu dopraw zupę do twojego smaku
- 1 łyżka mąki do zabielenia
PRZYGOTOWANIE:
Składniki na mięso mieszamy w misce. Klopsiki przygotowujemy na kształt mniejszych mielonych – małych kulek.
Pulpeciki po uformowaniu podsmażam chwilę na patalni, żeby ścieło się białko w mięsie. Dzięki temu póżniej, nie będzie nam ono pływało w zupie.
Podrzewamy wodę w garnku. Jej ilość zależy od tego jak dużo zupy chcesz dziś przyrządzić. Ja najczęściej zupę robię na dwa dni. Dodajemy sól, liść laurowy i ziarenka zioła angieskiego. Gdy woda zacznie się gotować wrzucamy do niej marchewkę, pietruszkę i seler. Marchew kroję w plasterki, a pietruszkę i seler w prążki i mniejsze kawałki.
Do wywaru dodajemy klopsiki i gotujemy przez ok. 15 min.
Przygotowujemy zabielenie z mąki, śmietany i soku z cytryny. Gdy klopsiki w wywarze będą wystarczająco miękkie wyjmujemy je i do garnka wlewamy nasze zabielenie powoli mieszając.
Zupa jest już gotowa. Ja dodatkowo gotuje do niej ziemniaki, jednak nie dodaje ich do zupy, tylko nakladam na osobny talerzyk. Przy jedzeniu biorę odrobinę ziemniaczków łyżką, zamaczam w zupie i jem z jej zawartością. Fajnie jest tez posypać zupę i ziemniaczki natką pietruszki. Ja przynajmniej zielone uwielbiam. Gorzej moje dzieci, wszystko co zielone ściągają łyżką albo widelcem… 😉
A jeśli wolisz na obiad mięsko, to poleca ci kotleciki. Wszystkie przepisy jakie tu zamieszczam są szybkie w przygotowaniu. I wszystkim u mnie w domu smakują. Mam nadzieję, że i Ty będziesz miała podobne zdanie.
Pyszna zupa i fajny przepis ? Dziękuję ?