Czy chciałabyś przygotować szybko zdrowe faworki light? Bez tłuszczu i bez smażenia w głębokim oleju. Naprawdę! Doskonałe na tłusty czwartek i na każdy weekend. A potem daj mi znać czy Ci smakowały.
Składniki:
- 1 1/2 szklanki mąki,
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 16 g cukru wanilinowego,
- 100g jogurtu greckiego,
- cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
Aby przygotować faworki mieszamy mąkę z solą. Dodajemy żółtko i cukier waniliowy. Rozwałkowane bardzo cieńko ciasto kroimy na paski ok.3 cm i długości ok.10 cm. Nacinamy środek i przekładamy ciasto.
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni i włącz termoobieg. Faworki pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, aż przybiorą złoty kolor przez ok. 10 min .
Po wyciagnięciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem.
A jeżeli wolisz przepis na gofry, które moje dzieci pożerają w mgnieniu oka, to również Ci polecam.