Faworki light, zdrowe i smaczne

faworki light

Czy chciałabyś przygotować szybko zdrowe faworki light? Bez tłuszczu i bez smażenia w głębokim oleju. Naprawdę! Doskonałe na tłusty czwartek i na każdy weekend. A potem daj mi znać czy Ci smakowały.

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki,
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 16 g  cukru wanilinowego,
  • 100g jogurtu greckiego,
  • cukier puder do posypania.

faworki light

Przygotowanie:

Aby przygotować faworki mieszamy mąkę z solą. Dodajemy żółtko i cukier waniliowy. Rozwałkowane bardzo cieńko ciasto kroimy na paski ok.3 cm i długości ok.10 cm. Nacinamy środek i przekładamy ciasto.

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180  stopni  i włącz termoobieg. Faworki pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, aż przybiorą złoty kolor przez ok. 10 min .

Po wyciagnięciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem.

A jeżeli wolisz przepis na gofry, które moje dzieci pożerają w mgnieniu oka, to również Ci polecam.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Discover more from Agnes May Life

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top